Rådgivaren

Du är här: Rådgivaren > Kaja, Kajor

Kaja, Kajor

Kaja Kajan är en vanligt förekommande fågel i Sverige, man uppskattar att det finns mellan 150 000 – 400 000 par spridda runtom i landet. Det finns flera underarter av denna kråkfågel, något som man kan märka om vintern då vissa av kajorna flyger söderut medan andra stannar kvar i Sverige. Framför allt är kajan vanlig i södra och mellersta delarna i landet, där de föredrar glesa löv- och blandskogar. De finns även i närheten av städer och männsiskor. Till många husägares förtret är det inte heller ovanligt att de förutom att bygga bon i håligheter i träd eller klippor, väljer att bosätta sig i skorstenar. Kajor häckar vanligtvis i större kolonier även om de väljer att dela det privata boet med endast sin partner, som för övrigt brukar vara densamme i hela kajans liv. Honan och hanen är väldigt lika till utseendet med det blåsvarta huvudet samt svarta rygg, stjärt och vingar. Underdelen på fågeln är mörkgrå och dess ögon är i vuxen ålder ljusblå. Innan dess är ögonen bruna. Kajan äter både insekter, kräldjur och vegetabilisk föda. De föredar att söka föda i öppen terräng och man kan även se dem leta bland sopor. De använder sig av näbben genom att picka och undersöka men kan även fånga insekter genom att hoppa eller flyga ner över dem. Precis som många andra fåglar är kajan nyfiken, intelligent och social. Det har t.o.m hänt att man lyckats tämja unga individer och lärt dem att att komma när man kallar på dem.

 

Rekommenderade elektroniska skrämmor

 

Rekommenderade visuella skrämmor

 

Rekommenderade mekaniska skrämmor